5 најдобри јога положби за ублажување на алергиски ринитис

Мај 11, 2023

Јогата е позната како една од најефикасните форми на релаксација и здравствена заштита. Освен што ја подобрува физичката состојба, може да има и позитивно влијание врз менталното здравје, врз алергискиот ринитис и други здравствени проблеми.

 

Еден од начините да се ублажи алергискиот ринитис е преку изведување на одредени јога положби.

 

1. Sukhasana (Удобна положба) – Седнете на подот со скрстени нозе, со дланките положени на колената. Држете ја карлицата рамна со земјата и `рбетот исправен. Дишете рамномерно и длабоко. За да ви е поудобно, може да седнете на перниче.  Оваа положба може да се користи за ублажување на симптомите на алергискиот ринитис бидејќи го стимулира дишењето и ја намалува напнатоста во телото.

 

 

2. Bhujangasana (Кобра) – Оваа положба е одлична за подобрување на дишењето, што може да биде многу корисно за луѓето кои имаат алергиски ринитис. Легнете на стомак со дланките положени на подот под рамената. Издигнете го горниот дел на телото, користејќи ги мускулите на грбот, и држете ја положбата најмалку 15 секунди. Повторете неколку пати. Оваа ќе ги зајакне мускулите на грбот и ќе го подобри дишењето, што може да помогне да се смират симптомите на алергискиот ринитис.

 

 

3. Viparita Karani (Нозе потпрени на ѕид) – Легнете на грб и подигнете ги нозете потпирајќи ги на ѕид. Останете во оваа положба најмалку 5 минути рамномерно дишејќи. Оваа положба ќе ги намали симптомите на алергискиот ринитис и ќе го подобри крвниот проток.

 

 

4. Matsyasana (Риба) – Седнете на подот со скрстени или спружени нозе. Спуштете се на подот прво на едниот па на другиот лакт, свивајќи се наназад и подигнувајќи ги градите и спуштете го темето на главата на подот. Карлицата и нозете задржете ги на подот. Оваа положба ги намалува  симптомите на алергискиот ринитис, го подобрува дишењето и го регулира крвниот проток.

 

 

5. Sukh Purvak (Наизменично дишење низ ноздрите) – Оваа вежба е одлична за подобрување на дишењето и ефективноста во телото, а и го смирува умот. Седнете во удобна положба со исправен `рбет. Опуштете ги рамената и дланките ставете ги на колената. Користете ја десната рака за да ја затворите десната ноздра и вдишете низ левата ноздра. Потоа затворете ја левата ноздра и издишете низ десната. Па вдишете низ десната ноздра, затворете ја и издишете низ левата ноздра. Повторете го овој процес неколку пати. Вежбата ќе го подобри дишењето и ќе ги намали симптомите на алергискиот ринитис.

 

Во заклучок, јогата може да биде многу ефективен начин за ублажување на симптомите на алергискиот ринитис и да се чувствувате подобро. Сепак, пред да примените било која од овие вежби, консултирајте се со стручно лице по јога, или со вашиот доктор, особено ако имате и други здравствени проблеми.

Започни го твоето јога патување денес!