Трансформативно патување со јогата на патот до родителство

Фев 6, 2024

Јогата, со своите повеќеслојни придобивки, се покажува како вреден придружник на патот кон природното зачнување, успехот на IVF и здравата бременост, придонесувајќи за целокупна благосостојба.

За желбата да се биде мајка

Постојаните обиди за забременување можат да станат стресни. Ако вие и вашиот партнер започнете да чувствувате дека сте под притисок, работите може само да се влошат. Чувството на спокојство е исто толку важно како и здравата исхрана или непушењето. Студијата спроведена од Универзитетот во Оксфорд потврди дека жените кои се под голем стрес заради обидите да забременат се 12% помалку плодни за време на овулацијата. Резултатите од оваа студија исто така покажаа дека техниките за релаксација, јогиските телесните вежби и медитацијата, навистина можат да помогнат. Па, зошто да не се обидете? Ослободете се од стресот и очекувајте ја радосната вест. „Една од работите што ги научив од ова долго патување е колку беше важно да ги оставам зад мене моите очекувања, за да бидам навистина отворена да ги гледам сите можности што се пред мене. Морав да ѝ дозволам на мојата интуиција да ги води моите чекори.“ Д-р Марго Лови, психотерапевт, мајка на три деца, споделува искуство за нејзината борба со неплодноста.  

Природен начин: Забременување без помош

За оние кои истражуваат природен пат за зачнување, јогата може да игра клучна улога. Редовната јогиска практика може да помогне во регулирањето на менструалните циклуси, подобрувањето на хормоналната рамнотежа и оптимизирањето на целокупното репродуктивно здравје. Со намалувањето на стресот и поттикнувањето на позитивен начин на размислување, јогата создава поддржувачка средина за сите оние кои се обидуваат да забременат природно.

Ин витро (IVF) оплодување: Можност за успешно зачнување

Јога програмите за плодност вклучуваат нежни телесни положби, длабоко дишење, задржување на вниманието и техники за релаксација. Овие практики помагаат за надминување на стресот, овозможуваат хормонална рамнотежа и оптимална средина за зачнување. Иако јогата сама по себе не може да гарантира бременост, таа може да биде алатка за постигнување на физичка, ментална и емоционална благосостојба што создава услови за успешно зачнување. Истражувањата даваат надеж дека вклучувањето на јогата во патувањето со IVF може да има позитивни ефекти врз резултатите. Способноста на јогата да го ублажи стресот игра клучна улога во овој контекст, бидејќи е познато дека стресот влијае на репродуктивното здравје. Дополнително, придонесот на јогата за подобрување на целокупното физичко и ментално здравје може да придонесе за поповолна средина за успех на IVF.

Јога за време на бременоста: негување на умот и телото

Јогата носи посебни благодатни придобивки за време на бременоста. Пренаталната јога, наменета за идните мајки, се фокусира на нежни истегнувања, дишни вежби и релаксација. Овие практики помагаат да се ублажат вообичаените нелагодности во текот на бременоста, да се подобри флексибилноста и да се подготви телото за породување. Дополнувањето со смирувачките принципи на методот на познатиот француски лекар-акушер Фредерик Лебоаје во пренаталната јога може да го подобри целокупното искуство при раѓањето, создавајќи атмосфера погодна за нежна транзиција, и за мајката, и за бебето.

Започни го твоето јога патување денес!