Рефлексија од Семинарот: Искусување на Реалноста зад Искуството на Сетилата

Јун 11, 2024

Од 6 до 9 јуни 2024 година, во прекрасниот хотел „Молика“, сместен во срцето на Пелистер, Битола, се одржа незаборавен јога семинар под водство на Лидија Георгиева. Овој семинар беше повеќе од обична средба за вежбање и медитација; тој беше длабоко трансформативно искуство кое ни овозможи да се поврземе со природата, самите себе и нашата душа.

Природата како учител

Секој ден започнуваше со рано утринско будење под сончевите зраци кои ги греат нашите образи. Вдишувајќи го свежиот планински воздух и слушајќи го шумот на природата, полека влегувавме во денот. Вежбањето на планинските ливади беше вистинско задоволство, каде секоја асана ни овозможуваше да ја осетиме земјата под нашите нозе и да се поврземе со природата околу нас.

Вежбање и Медитации

Под водство на Лидија Георгиева, секој ден беше исполнет со интензивни вежби и медитации. Асани (телесни положби), пранајама (техники на дишење) и релаксации беа изведувани на отворено, во средината на прекрасната природа. Медитациите, како во седење така и во движење, ни помогнаа да влеземе во состојба на свесно присуство и да ја освестиме природата на нашиот ум, мисли и емоции.

Моќта на Тишината

Една од најинтересните искуства на семинарот беше „мона“ – останување во тишина, без зборување и со внатрешна тишина. Ова ни овозможи да се поврземе со нашето внатрешно јас и да го осетиме вистинското значење на мирот и тишината.

Теорија и Практика

Теоретските предавања беа исто така значаен дел од семинарот. Лидија ни го објасни концептот на „јас“, спознавањето на светот и себеси преку менталниот концепт, од една страна, и преку  свесното присуство, од друга страна. Научивме дека ние го создаваме светот во кој живееме и дека со освестување на нашата божествена природа можеме да создадеме хармоничен свет исполнет со љубов, почитување и убавина.

Живот без рутина и стрес

Многу од нас дојдоа на семинарот со цел да се изолираат од урбаната гужва и да го пронајдат својот внатрешен мир. Овој семинар ни даде можност да се оддалечиме од секојдневната рутина и стрес и да се фокусираме на нашето физичко и ментално здравје. Секој момент поминат на Пелистер беше нова лекција и ново откритие за самите нас.

Заклучок

Семинарот заврши во недела попладне, но искуствата и лекциите кои ги понесовме со нас остануваат трајни. Благодарение на Лидија Георгиева и нејзиното вешто водство, успеавме да доживееме една длабока трансформација и да го искусиме светот преку нови сетила. Овој семинар не само што ни овозможи да се поврземе со природата и самите себе, туку и да го најдеме внатрешниот мир кој го баравме.

Придружете ни се

Ако и вие сакате да го искусите ова уникатно доживување, следете ги нашите објави за идни настани и семинари. Не пропуштајте ја можноста за еден ваков трансформативен пат кон внатрешна хармонија и мир.

 

 

Започни го твоето јога патување денес!