5 најдобри јога положби за подобрување на балансот

Јул 24, 2023

Додека секојдневниот живот брзо минува, балансот може да избега од нашите раце. Но не бидете загрижени, со помош на некои од најдобрите јога положби, можете да ја вратите рамнотежата во својот живот. Овие положби ви овозможуваат да ги намалите стресот и напнатоста, истовремено подобрувајќи го вашиот физички и ментален баланс. Овие се  5 те најдобри јога положби кои ќе ви помогнат да го подобрите балансот во вашиот живот.

 

1. Триконасана (Trikonasana) – Положба на троаголник

 

Оваа положба го засилува горниот и долниот дел на телото, истовремено подобрувајќи го балансот и стабилноста. Застанете со широк чекор, подигнете ја едната рака кон горе и со телото навалете се кон долу на истата страна.  Раката поставете ја на ногата или допрете го подот  а другата рака исправете ја кон небото. Отворете го градниот кош и насочете го срцето накај сонцето. Останете во таа положба  неколку секунди пред да ја повторите на другата страна.

 

trikonasana

 

2. Обратна положба (Sirshasana) – Стој на глава

 

Оваа положба е извонредна за подобрување на балансот и стимулирање на циркулацијата. За почетниците, ова може да биде предизвик, затоа што се изведува со целосно превртување на телото и стој на главата. Започнете со положба на колена и лакти, потоа подигнете ги колената и поддржете ја главата со дланките. Постепено подигнете ги нозете во воздухот и застанете врз главата. Оваа положба бара време и тренинг за да се изведе правилно, па бидете трпеливи.

Sirshasana

3. Ваџрасана (Vajrasana) – Положба на дијамант

 

Оваа положба е прекрасна за подобрување на балансот и јакнење на нозете. Седнете на подот со споени нозе и колената свиткани наназад. Рацете лежат на колената или поставете ги на бедрата. Останете во оваа положба неколку минути, дишете рамномерно и опуштено.

4. Врикшасана (Vrikshasana) – Положба на дрво

 

Оваа положба ќе го подобри вашиот баланс, фокус и стабилност. Застанете со стапалата споени на подот и со опуштени рамена. Подигнете ја едната нога и притиснете ја на внатрешниот дел на другата нога, со стапалото допрено на внатрешниот дел на ногата или бедрото. Рацете може да ги подигнете над главата или да ги спуштите на градите. Останете во таа положба и дишете рамномерно пред да ја повторите на другата страна.

 

5. Натараџасана (Natarajasana) – Позата на танцувачот

 

Оваа положба ги зајакнува балансот и помага за грациозност во движењата. Започнете со стоење со рамената опуштени. Подигнете ја едната нога назад и придржете ја со едната рака. Истовремено, подигнете го телото наназад и подигнете ја раката нагоре. Останете во оваа положба неколку секунди пред да ја повторите на другата страна.

 

Ова се само некои од најдобрите јога положби за подобрување на балансот. Секоја од овие положби може да биде изведена во вашата дневна рутина и да ви помогне да ги подобрите физичките и менталните аспекти на балансот во вашиот живот.

 

И не заборавајте,  овие положби научете ги со искусен јога инструктор почитувајќи ги правилата за изведба за да бидете сигурни дека ги правите правилно.  Постепено стекнатото искуство и тренинг ќе ви помогнат да го подобрите вашиот баланс и да се чувствувате посигурни и стабилни во секој аспект на вашиот живот.

 

Со овие јога положби и вашиот живот ќе стане посигурен и усогласен.

Започни го твоето јога патување денес!