Прегрнете го духот на пролетта со Јогата

Прегрнете го духот на пролетта со Јогата

Цветовите цветаат, птиците пеат, а луѓето со рацете ја допираат почвата. Пролетта е во воздухот! Но, дали пролетта е присутна во вашата јога пракса? Пролетта е време на обновување, трансформација и отпуштање на старото за да се направи простор за новото. Пролетната...
Јога практика за здрави бели дробови

Јога практика за здрави бели дробови

Практикувањето на јога асаните помага во разградувањето на прекумерната слуз во белите дробови и нејзино исфрлање од телото. Вишокот на честички на слуз во белите дробови и респираторниот тракт можат да го направи телото подложно за размножување на различни видови на...
Најдобрите јога положби за справување со хронична болка

Најдобрите јога положби за справување со хронична болка

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ ЗА ХРОНИЧНАТА БОЛКА И ЈОГАТА   Охрабрувачка вест за луѓето со хронична болка е дека вежбите за умот и телото  имаат заштитен ефект врз сивата материја на мозокот што се спротивставува на невроанатомските промени предизвикани од хроничната...
Како да ја започнете годината?

Како да ја започнете годината?

ЖИВЕЈТЕ ВО МОМЕНТОТ   Со јога до нашиот „Икигаи“ – Тоа што навистина го сакам!   „Икигаи“ – јапонски израз кој значи „причина за постоење“ или „причина за да се будиме секое утро“. Тој го поддржува јогискиот концепт на „живеење во моментот“ што ни...
Како да го пронајдеме нашиот јога ритам?

Како да го пронајдеме нашиот јога ритам?

Кога јога праксата станува дел од нашиот живот, тогаш е многу важно да станеме свесни за сопствениот личен животен ритам. Она што сакаме да го постигнеме со јогата е поголема внатрешна рамнотежа што ни помага да бидеме љубезни со себе, со другите и со светот околу...