Прегрнете го духот на пролетта со Јогата

Embrace the spirit of spring with Yoga

Цветовите цветаат, птиците пеат, а луѓето со рацете ја допираат почвата. Пролетта е во воздухот! Но, дали пролетта е присутна во вашата јога пракса? Пролетта е време на обновување, трансформација и отпуштање на старото за да се направи простор за новото. Пролетната...
Јога практика за здрави бели дробови

Yoga practice for healthy lungs

Практикувањето на јога асаните помага во разградувањето на прекумерната слуз во белите дробови и нејзино исфрлање од телото. Вишокот на честички на слуз во белите дробови и респираторниот тракт можат да го направи телото подложно за размножување на различни видови на...
Најдобрите јога положби за справување со хронична болка

The best yoga poses for dealing with chronic pain

ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕМЕ ЗА ХРОНИЧНАТА БОЛКА И ЈОГАТА   Охрабрувачка вест за луѓето со хронична болка е дека вежбите за умот и телото  имаат заштитен ефект врз сивата материја на мозокот што се спротивставува на невроанатомските промени предизвикани од хроничната...
Како да ја започнете годината?

How to start the year?

ЖИВЕЈТЕ ВО МОМЕНТОТ   Со јога до нашиот „Икигаи“ – Тоа што навистина го сакам!   „Икигаи“ – јапонски израз кој значи „причина за постоење“ или „причина за да се будиме секое утро“. Тој го поддржува јогискиот концепт на „живеење во моментот“ што ни...
Како да го пронајдеме нашиот јога ритам?

How to find our yoga rhythm?

Кога јога праксата станува дел од нашиот живот, тогаш е многу важно да станеме свесни за сопствениот личен животен ритам. Она што сакаме да го постигнеме со јогата е поголема внатрешна рамнотежа што ни помага да бидеме љубезни со себе, со другите и со светот околу...