Јога техники за ублажување на ПМС и менструалните грчеви

Aug 17, 2023

Јога техники за ублажување на ПМС и менструалните грчеви

 

Дали сте изморени од тоа секој месец да се справувате со непријатностите и болките од ПМС и менструалните грчеви? Јогата нуди природен и ефикасен начин за ублажување на овие симптоми и олеснување на вашето тело и ум.  Со вклучување на овие техники во вашата дневна рутина, можете да доживеете намалена болка, зголемена релаксација и подобрување на целокупната благосостојба за време на вашиот менструален циклус. Затоа, земете ја својата простирка и подгответе се да ја прифатите исцелителната моќ на јогата!

 

Придобивките од јогата за ПМС и менструални грчеви

 

Јогата донесува бројни здравствени придобивки, особено кога станува збор за ПМС и менструалните грчеви. Истражувањата покажаа дека практикувањето на јогата може да помогне да се намалат симптомите и да се обезбеди олеснување на болката кај жените кои ги доживуваат овие состојби. Покрај ублажувањето на болката, јогата ја ублажува надуеноста, осетливоста на градите и промените на расположението, а истовремено придонесува за  регулирање на женските циклуси, поголема релаксација и концентрација. Со вклучување на јогата во вашата дневна рутина, можете да ги искористите овие придобивки и да најдете ослободување од непријатноста поврзана со ПМС и менструалните грчеви.

 

Асаните за опуштање и зголемување на флексибилноста

 

Dharmikasana

Еден од најсигурните начини за олеснување на напнатоста и болката за време на ПМС е практикувањето на асаните за опуштање и зголемување на флексибилноста на телото особено во пределот на карлицата и половината. Некои од асаните кои се покажале како најефикасни за олеснување на ПМС симптомите се следниве:

 

1.     Позиција на пеперутка (Bhadrasan)

 

Една од најдобрите јога положби за намалување на менструалните грчеви е позицијата на пеперутка. Оваа позиција ги отвора колковите и го стимулира абдоминалниот регион, ги смирува менструалните симптоми како грчеви и болки во долниот дел на грбот и го ублажува заморот.  Започнете во седечка положба со нозете исправени пред вас. Свиткајте ги колената и спојте ги стапалата. Движете ги така свитканите нозе горе-долу како што прави пеперутката со крилјата. Повторете неколку пати. Потоа ослободете ги колената кон подлогата додека седите, па нежно преклопете се нанапред преку нозете или преку поголема, удобна перницата. Останете во оваа положба од една до пет минути за да ги почувствувате целосно ефектите од оваа положба.

 

2.    Позиција на детето (Dharmikasan)

 

Следната јога положба која може да обезбеди ослободување од ПМС и менструални грчеви е позицијата на детето со раширени колена. Оваа положба ја релаксира напнатоста во колковите, бутовите, долниот дел на грбот и глуждовите додека го смирува мозокот и ги ублажува стресот и анксиозноста. Седнете врз вашите нозе со  свиткани колена. Раширете ги колената малку пошироко од колковите, полека свиткајте се кон напред, со градите кон подлогата и потпрете ги рацете пред вас на подот. Поставете ја главата со челото на подот или со образот на подлогата и останете во таа положба неколку минути. Преклопете го телото нанапред во широк агол.

 

3.     Позиција на мачка (Marjari)

 

Позицијата на мачка е нежна јога вежба која ги масира стомачните мускули и ги истегнува мускулите на грбот . Оваа позиција може да помогне да се намалат болките поврзани со ПМС. Подигнете се на колена и поставете ги во растојание на колковите. Дланките спуштете ги на подот во растојание на рамениците. Издишувајќи повлечете ја брадата кон градите и истегнете ги грбните мускули кон горе во полукруг. Потоа вдишувајќи, опуштете ја половината кон подлогата, истегнете ги рамената наназад и подигнете ги брадата и градите кон горе. Повторете ги овие движења повеќе пати за да помогнете во намалување на болките од менструацијата.

 

4.     Vatayanasan  (Со свиткани нозе кон себе)

 

Оваа положба помага за ослободување на напнатоста и затегнатоста во долниот дел на грбот што најчесто се јавува за време на вашиот менструален циклус.  Легнете на грб со исправени нозе и рацете на страна.  Подигнете ја десната нога свиткана во коленото со дланките склопени на подколеницата и подигнете ја главата со челото кон коленото. Истото направете го и со левата нога. Потоа прегрнете ги колената и приближете ги до градите, подигнувајќи ја главата и челото во правец кон колената. На овој начин ја  ослободувате напнатоста што се таложи во  областа на половината и карлицата. Нежно лулајте го телото напред-назад за да ги масирате грбот и ‘рбетот и да ја ослободите напнатоста. Опуштете ги нозете на подлогата пред вас со рацете покрај телото.

 

Освен јога позициите и следните техники помагаат во ослободување од болките и напнатоста при ПМС и менструација.

 

Pranayama – Јога дишење

pranayama

Со правилното комплетно јога дишење придонесуваме за рамномерното распределување на енергијата во нашето тело. Техниките на дишење ни помагаат да се справиме со стресот и негативните емоции за време на ПМС. Комплетното јога дишење кое ги вклучува стомачното (дијафрагматското) дишење, градното и клавикуларното (горното) дишење е јога техника која се фокусира на правилно, свесно и длабоко дишење за подобрување на општата добростојба.

 

Релаксација и медитација

 

Практикувањето на релаксацијата и медитацијата може да помогне да се намали напнатоста и вознемиреноста за време на ПМС. Одделете неколку минути во текот на денот за да се концентрирате на вашето дишење и свесно присуство. Оваа техника може да ви помогне да се смирите и да ги насочите вашите мисли и чувства на позитивните аспекти во вашиот живот.

Не заборавајте да го слушате вашето тело и практикувајте ги оние положби во кои се чувствувате удобно.  Јогата нуди природен и ефикасен начин за ублажување на непријатноста и болката поврзани со ПМС и менструалните грчеви.

 

Прифатете ја исцелителната моќ на јогата и пронајдете ослободување од ПМС и менструалните грчеви денес!

Start your yoga journey today!